Transport cysternami — jakie się najczęściej wykorzystuje?
Cysternami można przewozić wiele różnych substancji, zarówno płynnych, gazowych, jak i stałych. Są one specjalnie zbudowanymi zbiornikami, dzięki którym zanieczyszczenia nie wydostają się na zewnątrz. Służą do przewożenia materiałów niebezpiecznych i innych. Jest ich kilka rodzajów, w zależności od tego, do czego są przeznaczone. Przeczytaj już teraz artykuł i dowiedz się wszystkiego.
Transport cysternami — jakich rodzajów się używa?
Wyróżnia się cysterny stałe i przenośne. Te pierwsze mogą pomieścić ponad 1000 litrów. Są na stałe przymocowane do pojazdu. Cysternę przenośną można umieścić na pojeździe, pociągu lub na statku, kiedy jest napełniona. Jest multimodalna i mieści ponad 450 litrów. Do przenoszenia służą ślizgowe elementy. Są też pojazdy baterie, cysterny odejmowalne i cysterny MEGC.
Jeśli chodzi o przeznaczenie cystern, to do wyboru jest m.in. transport cysternami:
- spożywczymi,
- ADR (materiałów niebezpiecznych).
Co można przewozić cysternami spożywczymi?
W produkcji często wykorzystywany jest transport cysternami spożywczymi. W zbiornikach umieszczane są np. koncentraty, soki, alkohol (wino, piwo), olej, mleko, płynna czekolada, ziarna zbóż, melasa, fruktoza czy glukoza — jako produkty słodzące. Służą one potem do wytwarzania dżemów, jogurtów, śmietany, masła, chleba i innych.
Na czym polega transport cysternami ADR?
Skrót ADR odnosi się do konwencji, jaką przyjęły różne kraje, w tym Polska. Dotyczy ona zasad przewozu materiałów niebezpiecznych:
- przedmiotów wybuchowych,
- gazów,
- ciekłych zapalnych,
- stałych zapalnych, samoreaktywnych, polimeryzujących,
- samozapalnych,
- utleniających,
- wytwarzających gazy palne po zetknięciu z wodą,
- trujących,
- zakaźnych,
- organicznych,
- żrących,
- promieniotwórczych i innych.
Każda z grup materiałów ma swoje oznakowanie w postaci liczby, a niektóre w postaci liczby i litery. Każdy transport cysternami chemicznymi czy transport paliw cysternami wiąże się z ryzykiem zanieczyszczenia, groźnego dla zdrowia ludzi i środowiska. Dlatego tak istotne jest to, by przewóz materiałów niebezpiecznych odbywał się zgodnie z odgórnie przyjętymi zasadami. Ryzyko staje się wtedy minimalne.
Jakie są zalety transportu cysternami?
Żywność przewożona w cysternach pozostaje świeża, mimo długiego transportu (między państwami). W tym celu w zbiornikach utrzymywana jest odpowiednia temperatura. Mleko, wino, mąka nie tracą więc na swojej wartości. Po każdym transporcie, cysterny są czyszczone. Wtedy można w nich umieścić inny towar. Wszystko przebiega w rygorystycznych warunkach sanitarnych. Przed wyborem firmy transportowej należy tylko sprawdzić, czy posiada odpowiednie certyfikaty.
Cysterny posiadają systemy myjące: kotły parowe, głowice czyszczące, pompy ciśnieniowe, generatory pary i inne. Wyposażone są także w specjalne zabezpieczenia (zawory), które uniemożliwiają wydostanie się z wewnątrz niebezpiecznych materiałów. Co więcej, mogą być obsługiwane wyłącznie przez specjalistów, którzy wiedzą jak działa cysterna asenizacyjna lub chemiczna. Certyfikaty stanowią poświadczenie, że firma ma pozwolenie na działalność, a więc zna się na rzeczy.
Jest coraz więcej nowoczesnych rozwiązań. W cysternach mogą być zainstalowane roboty, które wykrywają wyciek materiałów petrochemicznych. To odbiera obawy o bezpieczeństwo. Co więcej, robot może wykrywać również jakość białka w przewożonym mleku.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana