Wykorzystanie rolek transportowych w branży spożywczej
Rolka transportowa to precyzyjnie wykonany produkt, który ma ogromne znaczenie dla sprawnej logistyki w branży spożywczej i nie tylko. Chociaż na pozór jej budowa wydaje się banalnie prosta, od niezawodności rolki zależy funkcjonowanie całej linii przesyłowej. Dlatego produkcja rolek transportowych wymaga zastosowania świetnych podzespołów i dopasowania cech produktu do danego ładunku. Przekonaj się o znaczeniu rolek transportowych w przemyśle!
W jakich gałęziach branży spożywczej stosuje się rolki transportowe?
Masowa produkcja wyrobów spożywczych wymaga skoordynowania mnóstwa maszyn i ludzi. Aby zapewnić najwyższy poziom opłacalności produkcji nie można pozwolić sobie na przestoje czy stratę czasu podczas wykonywania obowiązków. Dlatego logistyka linii produkcyjnych bazuje na automatyzacji lub półautomatyzacji. Cenną informację dotyczącą rolek transportowych podaje producent rolek Mewaa: „Rolki transportowe to dzisiaj podstawowy element linii produkcyjnych w zakładach przetwórstwa mięsnego, piekarniach, cukierniach czy sortowaniach warzyw i owoców”.
Nie da się zaprzeczyć, że w każdym większym zakładzie zajmującym się obróbką owoców, warzyw, mięsa, nabiału, czy gotowych wyrobów spożywczych rolki transportowe odgrywają kluczową rolę. To właśnie na nich dany produkt przemieszcza się w szybkim tempie i w konkretne miejsce.
Jak dobrać rolki transportowe do potrzeb zakładu?
Najważniejsze jest dopasowanie nośności rolki do masy transportowanego towaru. Zawsze należy trzymać się zasady delikatnego przewymiarowania, które powinno być na poziomie 15–20%. Poza tym rolki transportowe muszą być stworzone z najwyższej jakości materiałów. Oznacza to zastosowanie niskooporowych łożysk z dodatkowymi pierścieniami zabezpieczającymi segera. Ważna jest też dokładność spasowania elementów obrotowych na łożyskach, ponieważ to zapewnia bezawaryjne działanie i niewielkie zużycie energii na przetoczenie ładunku w żądanym kierunku.
Branża spożywcza wymaga też trzymania się odpowiednich norm dotyczących materiałów mających kontakt z żywnością. Dlatego kolejnym krokiem oprócz dopasowania rozmiarowego i jakościowego jest wybór produktu wykonanego z bezpiecznych materiałów dla produktów spożywczych. Jednym z nich jest wysokogatunkowa stal węglowa.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana